Parodontologie

Parodontologie

Dupa un consult stomatologic si o evaluare parodontala completa, poate fi diagnosticata boala parodontala (PARODONTITA sau ‘PARODONTOZA’ inlimbaul uzual) si prognosticul/sansa dintilor afectati de a fi pastrati pe o perioada cat mai lunga.

Primul semn alarmant al acestei boli este sângerarea gingiei; ulterior se produce resorbţia osoasă in jurul dintelui, iar in final dintele poate deveni mobil. Un alt semn des intalnit al acestei boli este mirosul neplăcut al gurii.

Boala parodontala slabeste suportul dintilor prin inflamatia acestuia si retragerea osului care mentine dintele in gura. In pungile parodontale cauzate de PARODONTITA se acumuleaza cantitati mari de bacterii foarte agresive. Acestea induc si intretin inflamatia tesutului de sustinere a dintelui. Netratarea bolii parodontale poate duce la pierderea dintilor, precum si la alte efecte negative asupra intregului organism.

Tratamentul

Pentru a trata PARODONTITA (‘PARODONTOZA’), se recurge la proceduri nechirurgicale cat si la proceduri de chirurgie parodontala, urmarindu-se indepartearea inflamatiei, oprirea bolii si refacerea tesuturilor pierdute.
 

Regenerarea parodontala: 

In cadrul unei operatii de regenerare parodontala se urmareste refacerea/regenerarea tesuturilor parodontale (de sustinere a dintelui). Infunctie de forma retragerii osoase se vor aplica diverse materiale regenerative (membrane si os de origine proprie/animala sau sintetica; materiale biologice cu factori de regenerare, PRF). Acestea ajuta la regenerarea parodontala prin care se urmareste refacerea osului pierdut, a ligamentului care tine dintele in os si a unei componente a radacinii (cementului) dintelui.
 

Lamboul de acces: 

In anumite situatii sunt indicate doar proceduri chirurgicale simple, fara aditii de material regenerative. Prin acestea se indeparteaza tesutul de inflamatie si se remodeleaza osul cu scopul de a reduce pungile parodontale si de a oprii evolutia bolii.
 

Operatii de rezectie: 

In anumite situatii se recomanda proceduri de rezectie osoasa, amputare radiculara/hemisectie/premolarizare/tunelizare (indepartea unei radacini a dintelui sau a osului dintre radacini). Prin acestea se urmareste reducerea pungilor parodontale si indepartea zonelor de acumulare a bacteriilor parodontopatogene.
 

Elongarea coronara in scop estetic: 

Aceasta procedura se indica in anumite situatii in scop estetic pentru a aduce gingia la acelasi nivel. Pentru aceasta se realizeaza proceduri chirurgicale minim inviazive.
 

Acoperirea de retractii gingivale: 

In situatiile cand gingia s-a retras, aceasta poate fi readusa complet/partial la pozitia initiala printr-o procedura chirurgicala. Aceasta presupune folosirea de tesut gingival de pe palat (cerul gurii) sau a unor membrane inlocuitoare combinate sau nu (in functie de necesitate) cu alte materiale regenerative.
 

Terapia parodontala de intretinere: 

La finalizarea tratametului Parodontal, pacientii trebuie sa fie supravegheati/controlati in mod periodic in functie de riscul individual pentru a evita o reactivare a bolii. 
Aceste sedinte cuprind o reevaluare a situatiei parodontale precum si a igienei bucale individuale. Zonele care prezinta semne cu risc de reinflamare vor tratate pe loc. 

 

Programari la telefon:  

 0749 615190

 

 0264 448800