Audiometrie

Audiometrie
Scăderea auzului este cea mai comună cauză de disabilitate a pacientului de vârsta a treia, disfuncția aceasta putând interesa însă orice vârsta, având cauze diferite si afectând una sau ambele urechi.

In prezent numărul persoanelor afectate de scăderea auzului este în creștere, surditatea devenind o problemă tot mai mare de dizabilitate în societate.

Persoanele care se adreseaza ORL-istului au crescut de cel puțin două ori față de acum 10 ani și asta datorită faptului ca 55% dintre persoanele peste 60 ani suferă de presbiacuzie. Această realitate statistică se datoreaza probabil creșterii speranței de viață, creșterii adresabilității pacientului la medic, precum si imbunătățirii performanței de recunoaștere si diagnosticare a hipoacuziei.
 
Audiometria reprezintă măsurarea auzului la persoanele care au o scadere de auz , de diferite grade, care doresc un diagnostic al acestei disabilitati si o indicatie de tratament.

Masurarea auzului se efectueaza intr-o cabina izolata fonic, cu o poluare ambientala minima, unde gama frecventelor auditive intre 0,5 si 4KHz este usor de evidentiat.

Disfunctia aceasta poate interesa una sau ambele urechi, la toate varstele dar mai ales persoanele trecute de 60 ani, scaderea auzului fiind cea mai comuna cauza de disabilitate a pacientului de varsta a treia.

Problemele de auz pot fi diagnosticate cu ocazia oricarei consultatii ORL,fie ca este o scadere de auz asociata cu imbatranirea, o poluare sonora sau o suferinta otica veche sau recenta.

Tratamentul este adaptat suferintei otice iar recuperarea auzului este in functie de vindecarea afectiunii otice si de potentialul de regenerare a celulelor senzoriale.